vrijdag 14 juli 2023

Insecten rondom ons huis: de grote groene sabelsprinkhaan


donderdag 13 juli 2023

Wat zat kitten Zorro toch raar in de pan te kijken die als waterbak voor de katten dient.....een bloemblaadje dreef erin, maar ook een groter groen gevaarte!
Een sprinkhaan! En ondanks dat hij stilletjes op het water lag vond ik het toch een beetje eng om op te pakken en heb ik de sprinkhaan met een takje op een tegeltje gemanoeuvreerd.
Prachtig groen, zo groen als vers gras en met antennes die net zo lang waren als zijn eigen lijf. Veel beweging zat er echter niet meer in, sterker nog, levenloos.
Toch vond ik hem te mooi om zomaar in de struiken te gooien en Ed had hem ook nog niet gezien vandaar dat ik de sprinkhaan nog op de tafel heb laten liggen.

Deze sabelsprinkhaan was zeker 6 cm lang.


Ondertussen heb ik wat informatie op gezocht over het beestje dat in onze tuin woont. 

De lichaamskleur is groen met een een bruine streep over het midden van de rug. Het is een goede springer en kan na een sprong tot wel een tiental meter verder zweven.
De mannetjes 'zingen' door de voorvleugels langs elkaar te wrijven en het geluid is tot 100 meter afstand te horen.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit andere insecten die door de sterke kaken aan stukjes worden geknipt. 
De grote groene sabelsprinkhaan kan dan ook flink bijten dus als het niet nodig is....niet vastpakken!

Hier had hij zijn voelsprieten alweer omhoog.

Nadat onze sprinkhaan een uurtje op de tafel had gelegen, zag ik dat hij adem begon te halen, heel rustig! Steeds bewoog er een stukje meer van het beestje, tot het ronddraaien van zijn antenne aan toe. 
Op het moment dat hij zichzelf begon om te draaien naar mij toe, vond ik dat het tijd werd om onze groene vriend in het gras te zetten waar hij incognito verder aan kon sterken.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...