zaterdag 5 augustus 2023

insecten rondom ons huis: het vliegend hert

 

donderdag 3 augustus 2023

Op ons boventerras had Flo iets interessants ontdekt.....steeds met haar poot tikken tegen een imposant gevaarte......ieuw!!! Een vliegend hert van wel 10cm groot!!
De kittens vonden het vooral een interessant beest maar ik krijg er de kriebels van....😱. Met een tegeltje heb ik het vliegend hert in een bakje geschoven en het verderop, héél veel verderop, in de tuin vrij gelaten.
 
wat een beest........indrukwekkend!

Het vliegend hert is één van de grootste kevers van Europa en kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. Vliegen doet het vliegend hert alleen bij lekker weer. Hij maakt een brommend geluid en daarna zie je pas de enorme kever die verticaal in de lucht hangt. De enorme kaken van het mannetje lijkt dan op het gewei van een hert.
De kaken dienen alleen om te imponeren en kunnen niet krachtig worden samengetrokken. De vrouwtjes hebben weliswaar kleinere kaken maar deze zijn in tegenstelling tot die van de mannetjes krachtig en scherp en kunnen gemakkelijk verwondingen aan de huid veroorzaken. Vrouwtjes knagen er gaten mee in de schors van bomen om vervolgens de sapstromen op te likken.
Het is een bewoner van bosrijke gebieden waar de larven voedsel vinden. De eten vermolmd, vochtig hout dat eten minste half begraven is en door bepaalde schimmels is afgebroken. Door deze hoge eisen aan het voedsel en de lange ontwikkelingscyclus van vier tot acht jaar is het vliegend hert een kwetsbare soort.
eigen foto!
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...