zondag 15 oktober 2023

de oude bijenkasten

De oude bijenkasten
Deze oude bijenkasten komen uit de nalatenschap van de vorige bewoner, Sergio.  
Ze lagen opgeborgen onder onze horreo, een typische graanschuur uit het noordwesten van het Iberisch schiereiland. Deze worden gebouwd van hout of steen en hebben bovenaan de palen platte staddelstenen om te voorkomen dat knaagdieren naar boven kunnen klimmen. Door spleten in de wanden wordt er geventileerd. 

Onze horreo....

De oude bijenkasten worden gemaakt van de schors van de eik; de twee links op de foto zijn gemaakt van de schors van de kurkeik, de ander waarschijnlijk van de schors van een steeneik.
De schorsen zijn rond gebogen en met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt. 
Aan de onderkant kun je een smalle gleuf zien waar de ingang voor de bijen is.
Het oogsten van de honing bij deze kasten is een stuk lastiger dan bij de hedendaagse kasten, de bovenkant kun je niet verwijderen dus moet je nogal wat handelingen verrichten om de honing eruit te krijgen.
Deze bijenkasten kwamen vooral voor op het Iberisch schiereiland en hoewel vooral de houten kasten worden gebruikt, zie je soms nog een imker met deze originele bijenkasten.

De binnenkant van één van de bijenkasten.

Bij ons doen ze nu dienst als plantenstandaard
(en soms als krabpaal😼!)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...