dinsdag 16 april 2024

hazelworm versus hazelskink

Sinds de temperatuur iets (eigenlijk best wel flink) hoger wordt, komt het dierenrijk ook weer te voorschijn.
De katten hebben bijna dagelijks wel één of ander wezen te pakken en die brengen ze dan ook fijn naar het boventerras waarna het grotendeels verorberd wordt.
Veenmollen, salamandertjes, hazelwormen, zelfs een keer een trapslangetje, krekels...alles is interessant.
Zelf dacht ik dat de slangachtigen (die stiekem geen slang zijn) hier altijd hazelwormen waren. Maar vanochtend, toen ik wat spullen in het appartement aan het verplaatsen was, kringelde daar ook een grote wormachtige. Het viel wel op dat hij wat soepeler bewoog dan een hazelworm en ....kijk nu...hij heeft 4 pootjes!!!
2 pootjes voor en 2 pootjes bijna halverwege
ter vergelijking: de vangst van Zorro, een hazelworm

Dit vraagt natuurlijk om verduidelijking...wat is dat beest met pootjes???
Een klein beetje zoekwerk en die zonder pootjes blijkt een hazelworm te zijn en die met pootjes is een hazelskink........


De hazelskink is een hagedis uit de familie 'skinken' en wordt ook wel een drieteenskink genoemd. Hij komt voor in zuidelijk Europa en noordoostelijk Afrika en leeft in begroeide gebieden. 
De skink heeft een slangachtig voorkomen en zeer kleine pootjes die ieder slechts drie tenen hebben. Hij beweegt zich slangachtig en kan hiermee snel tussen dichte begroeiing manoeuvreren
De hazelskink is een insecteneter en kan zo'n 40 cm lang worden maar veel exemplaren blijven kleiner.
De skink heeft voornamelijk te vrezen van vogels en slangen maar weet vaak te ontsnappen door snel in de begroeiing te vluchten. Als een vijand heel dichtbij komt, kan een skink een sprong in de lucht maken om zo te ontkomen. Als een skink wordt opgepakt zal hij proberen te bijten. Ook kan hij de staart afwerpen zodat de aanvaller wordt afgeleid door de kronkelende staart en de skink kan vluchten.

De hazelskink lijkt op het eerste gezicht sterk op de veel bekendere hazelworm maar deze pootloze hagedis behoort echter tot de familie van de hazelwormen.
Een groot verschil is ook de stijfheid van de hazelworm; de hazelskink is veel behendiger wat de vergelijking met slangen versterkt. In rust wordt het lichaam van de hazelskink schotel-achtig opgerold wat eveneens aan slangen doet denken.
De hazelworm leeft in grote delen van Europa. zijn lichaamskleur is bruin en doet denken aan de kleur van een hazelnoot. De buikzijde is lichter tot wit en veel exemplaren zijn licht gestreept in de lengte.
Het dieet van de hazelworm bestaat uit kleine ongewervelde dieren zoals regenwormen en naaktslakken. Het is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken.
De hazelworm heeft de gewoonte vaak de tong uit te steken waardoor hij nogal eens met een slang wordt vergeleken. Maar belangrijke verschillen met een slang zijn dat de hazelworm relatief stijf voortbeweegt, de tong niet sterk is gevorkt en dat de hazelworm beweegbare oogleden heeft.
De hazelworm is volkomen ongevaarlijk. Hij kan wel bijten maar de beet is weinig krachtig. Hij echter erg schuw en zal eerder vluchten dan aanvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...