dinsdag 27 juni 2023

de bijen en de avispones

                                            dinsdag 27 juni 2023


Toen we enkele maanden geleden een bijenvolk in onze kast kregen waren we door het dolle heen! Zomaar waren ze komen aanvliegen en hadden zich er genesteld!
Eerst telden we er 5, een paar dagen later wel 8 en toen in een namiddag zwermden ze met wel 50 bij sterk voor de kast! 

Superleuk, maar wat moet je dan in hemelsnaam doen? Geen idee, werkelijk!
                    

Dan de vorige bewoner maar optrommelen en toen hij in zijn imkerpak een kijkje nam in de kast, hing er een wolk van bijen en honing aan het opgetilde dak! Spectaculair, nooit verwacht en we waren flink onder de indruk.
Nadat onze imker ons de raten honing had gegeven (mjammie), heeft van huis een paar lege ramen gehaald en geplaatst en raadde ons aan om er nog een aantal bij te hangen.

Zo'n enorme hoeveelheid bijen hadden we niet verwacht!

Honing proeven van onze eigen bijen!

Ondertussen is ons bijenvolk blijven groeien maar het aantal avispones, de Aziatische hoornaars, die komen snoepen van de honing en zo her en der een bij meenemen ook, helaas....
Met een visnetje gewapend probeert Ed het aantal bijen op peil te houden en de avispabevolking uit te roeien. Maar dat blijkt moeilijk......
De bijenbevolking wordt constant belaagd door de avispones en op de aanvliegplank zitten een heleboel bijen die de kast proberen te verdedigen.

Gisterenavond is een buurman langs geweest om samen met Ed te bekijken of de honing die tot nu verzameld was, geslingerd kon worden. Maar helaas, we hebben een gezond bijenvolk met veel broed maar de hoeveelheid honing was bedroevend.
Doordat de bijen alleen maar aan het verdedigen zijn, hebben ze weinig mogelijkheden om op zoek te gaan naar nectar en raakt de aangelegde honingvoorraad op omdat ze die zelf nodig hebben om te overleven.

Vandaag hebben we kleine stukjes vis neergelegd om de avispones af te leiden van de bijenkast zodat zij nog de bloeiende kastanjebomen kunnen bezoeken. Daarna zijn de grote hoeveelheden bloeiende bomen en struiken voorbij en kunnen ze alleen nog maar terecht bij de bloemetjes in tuinen en het gras.

Ook hebben we vloeibare lekkernij voor de avispones gemaakt waar we de vallen mee gaan vullen. Hopelijk krijgen de bijen zo weer een beetje de rust terug want het is een aangenaam en vriendelijk volk.
Ed aan het werk bij de bijenkast.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...