dinsdag 13 juni 2023

Onze stek

                                                                                                            
                                                                                                            dinsdag 13 juni 2023

Vandaag zijn we alweer 100 dagen eigenaar van dit paradijs. Na een zoektocht van 2 jaar belandden we vorig jaar november voor het eerst in de gemeente Arbo, net boven de grens met Portugal. Eigenlijk gaven we hier Spanje onze laatste kans. We hadden ook Portugal al een paar keer bezocht en qua kneuterigheid en huizen- en grondprijs won Portugal het tot dan iedere keer van Spanje, maar die taal..... Dus laten we nog een keer iets in Spanje proberen, nu het uiterste zuiden van Galicië. 
Groener dan groen was het landschap, de bevolking reuze vriendelijk en de regen ...tja dat viel eigenlijk nog mee! Hier 80km van de oceaankust valt er jaarlijks ongeveer 1000mm regen tegen ongeveer 800 in Nederland. Maar als het hier dan regent!!!  Vaak laat in de namiddag of 's nachts met enorme heftige onweersbuien. Lange volledig droge perioden zijn er niet veel, volgens een buurman had het vorig jaar een keer wel 2 weken totaal niet geregend! Dat was extreem volgens hem.

Ons Paradijs bestaat eigenlijk uit 2 (of 3) huizen. Casa Rosa is daarvan het meest bewoonbaar. We noemen Casa Rosa ook wel Rias 3. 
Rias is ons 'dorp' en bestaat uit 5 huizen.  Rias 1 is een ruïne waar ons oog eigenlijk op viel, verliefd hebben we daar al mijmerend over de mogelijkheden een uur in het gras gezeten voordat we verder wilden. Toen bleek dat het mogelijk was om deze ruïne tezamen met Casa Rosa te kopen, aldus geschiedde! 
We hebben nu dus een dubbel project, het land grenst aan elkaar en loopt steil af in terrassen met helemaal beneden een beek. Op het land staan overal fruitbomen, hoeveel precies en wat weten we nog niet eens. In ieder geval meer dan 10 appelbomen, perenbomen, kers sinaasappel, citroen, kweepeer, japanse mispel, olijf, perzik, amandel, walnoot, tamme kastanje, laurier, verschillende vijgensoorten, kiwi, chayote en diverse druivensoorten. Zelf hebben we er oa maracuja, guayaba, bergbanaan, pomelo, mandarijn, passieflora, visalis, papaja en cherimoya, bij geplant. 
Ja, jullie merken het al, hier lijkt alles te kunnen groeien en met mijn groene vingers wil ik dan ook alles proberen! Toch valt ons eerste jaar groente uit eigen tuin tegen, de grond is zuur arm en grof, regenwormen zijn heel zeldzaam! Dus caca de vaca (!!), twee flinke wagens mest zijn al de grond ingegaan. Maar veel meer is nodig. Ook moeten we een beetje uitvinden wat waar gaat groeien, onder de eikenbomen wil dat dus niet.... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...