maandag 24 juli 2023

de poezen

Toen we het huis kochten werd ons door Sergio, de vorige eigenaar, gevraagd of wij de poes die daar rond liep erbij wilden hebben. Hij zou haar anders meenemen naar zijn andere weekendhuis 200 meter verderop. Dat leek ons niet echt zinvol want dan zou ze toch terug lopen omdat wij hier alle dagen aanwezig zijn. Dus ja, we nemen haar er wel bij.
Bij de tweede bezichtiging bleek dat het niet om één maar twee poezen ging, de tweede nog angstiger en wilder dan de eerste! 
Tja, het waren zusjes, in Vigo in een container gevonden door de dochter des huizes en mee genomen naar hier. Dan moeten we ze allebei maar adopteren!
Wat namen verzinnen betreft was onze fantasie niet echt op zijn hoogtepunt! We kwamen niet verder dan Poes en Mauw😁.
Mauw kreeg de naam Mauw omdat zij de enige was die een, bijna onhoorbaar, 'mauw' kon voortbrengen! Ze loopt niet erg soepel en is heel erg mager. Maar ze eet en poept als de beste en we hebben besloten haar hier de best mogelijke tijd te geven die haar nog resteert.
Poes loopt ook niet altijd even soepel maar verder oogt ze wel gezond. 

Mauw en Poes

Het werd een uitdaging om de dames een beetje minder angstig te laten worden.
Iedere keer tijdens het eten bleef ik bij ze zitten en probeerde ze voorzichtig aan te raken. 
En na enkele weken bleven ze zitten en was het tijdens de maaltijd mogelijk om ze te aaien!

Het ging allemaal voorspoedig tot ergens in februari/maart Poes andere geluiden begon te maken......overdag kroelen tegen haar zus aan en 's avonds luid mauwend rondom het huis.....! Oeh, hoe gaan we haar naar de dierenarts brengen voor een sterilisatie als we haar nauwelijks aan mogen raken, om van oppakken maar niet te spreken!!! 
Van onze nederlandse/spaanse buurvrouw kregen we een kattenmand te leen. Maar voor het ons lukte om haar daar mee te vangen was het gemauw al afgelopen en werd Poes al een beetje aanhankelijker en vriendelijk naar ons toe.....👀

De natuur werd groener en ondertussen groeide Poes ook wat ronder!
Totdat ze op 7 mei, de Spaanse Vaderdag, in alle vroegte enorm hongerig en een heel stuk dunner naar huis kwam om te eten. En eten deed ze....twee en een half zakje van het zachte voer werd zó naar binnen gewerkt!!
Wat waren wij nieuwsgierig naar de kittens; hoeveel en vooral...waar waren ze???
Na de maaltijd wandelde Poes weer weg.....en ik volgde. Ze liep over het tropisch terras, nog een stukje door de onze tuin, een stukje door de tuin van de buurman en in het verlaten kippenhok sloop ze naar binnen. Voor mij ging het iets minder soepel want ik moest op mijn buik onder een hek door! 
De deur zat op slot maar de sleutel stak er gelukkig in en binnen lag Poes met haar 3 kleine kittens!!!
In een hoekje van het verlaten kippenhok.

Het plekje dat poes had uitgezocht voor de bevalling was op zich prima en veilig. 
Maar de zwager van de oude buurman (die alle weekenden vanuit Vigo even komt kijken naar het huis van zijn schoonvader die in een verzorgingstehuis verblijft) vertrouwden we niet. Toen Poes vervolgens nog een keer ging eten, heb ik de kittens uit het schuurtje gehaald. 
Ik heb ze meegenomen naar ons boventerras en in een doos gelegd zodat Poes erbij zou kunnen gaan liggen. Maar Poes begreep het niet, ze zag de kleintjes wel maar herkende ze niet als zijnde haar kinderen. Poes ging gewoon weer naar het schuurtje. 
Uiteindelijk heb ik haar met de kittens kunnen opsluiten in de middelste verdieping in de hoop dat Poes haar kinderen daar zou gaan voeden maar dat werd ook het niet.....helaas!
De volgende dag heb ik de kittens meegenomen naar Poes, haar laten ruiken en mee terug gelokt naar het schuurtje waar Poes zich direct begon te ontfermen over haar kroost. 
Ik heb ze daar maar gelaten in de hoop dat de buurman niet daar zou kijken.

Ik ben ondertussen nog 3 weken naar Nederland geweest en wat waren de kittens gegroeid toen ik ze weer zag!!!
Maar ze hadden ook ontstoken oogjes en die ben ik 3 x per dag gaan schoonmaken met         
manzanillathee (kamillethee). 
Dit deed ik telkens wanneer moeder bij het huis ging eten want ik wist niet hoe ze zou reageren als ik haar kinderen aan het verzorgen was. 
Maar ja, ik ben niet zo snel en moest soms ook de kittens achter uit het vieze hok zien te halen, jakkie, en daardoor gebeurde het dat Poes eerder terug kwam en ik nog met een kitten op de arm zat. De eerste keer blies ze naar me toen ik de laatste kitten weer bij haar terug zette maar de volgende keren accepteerde ze mijn aanwezigheid.
De oogjes werden echter niet beter en heb ik de kittens meegenomen naar de dierenarts. Gelukkig ging onze Spaanse buurvrouw Olaia mee want de dierenarts sprakvooral portugees! De praktijk in Arbo is een dependance van de praktijk in Melagaco, Portugal, vandaar.
De diertjes werden gewogen, van top tot teen gecheckt en we kregen een zalfje voor de oogjes mee voor thuis. 

En plots, op 10 juni, liep Poes met één van de kittens, dartelend om haar heen, op ons tropische terras!!!! Samen liepen ze het pad op naar ons boventerras waar de poezen altijd hun eten krijgen. 
Geweldig, dat vertrouwen wat Poes in ons had voelde fantastisch! Zomaar je kinderen meenemen naar huis!!!!
De kitten kroop ergens in een hoekje en moeder ging eten. Na een half uur vond ik het welletjes en heb naar ik Poes geroepen dat we haar andere kinderen gingen ophalen. 
"Kom Poes, kom....."en daar kwam Poes! 
Tot net aan de andere kant van het tropisch terras liep ze mee en daar begon ze te mauwen. Uit het hoge gras kwam een witte kitten geduikeld en de zwarte heb ik eruit geplukt. Beide heb ik op de arm genomen en samen met Poes (die achterom bleef kijken of ik wel kwam met de kleintjes) naar het boventerras gelopen, moeder en kinderen veilig thuis!

Het is een groot feest om te kijken hoe de wereld van Spooky, Zorro en Flo iedere dag groter wordt, welke vaardigheden ze erbij leren en hoe ze spelend hun dagen door komen!!
Ik heb inmiddels honderden foto's  en ik verheug me 's avonds al om ze de volgende ochtend te begroeten wanneer ik de voordeur open om ze eten te gaan geven!
benjamin Spooky
zus Flo
grote broer Zorro


De kittens (pubers) zijn ondertussen ruim 11 weken oud en komen nog regelmatig even drinken bij moeder (hoewel dat niet meer nodig is) maar dat is na vandaag verleden tijd.
Want ondertussen is het wel weer mogelijk dat Poes op stap gaat met een leuke katerman!
En daarom zullen we Poes morgen naar de dierenarts brengen voor een sterilisatie.....

Eten met de hele familie!

Dit is pas slapen...!

De twee broers Zorro en Spooky 

Laatste zoogdag bij moeder.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...