zondag 29 oktober 2023

de vuursalamander

Ieder ochtend wanneer ik de voordeur open, sprinten de 3 kittens de gang in om weer net zo hard naar buiten te rennen omdat het eten in aantocht is.
Onlangs echter, het was nog donker, bleven ze dralen bij de voordeur waar iets schimmigs over de grond kroop.....
Lamp aan, kittens aan de kant en daar kwam een groot donker monster de gang inlopen en de kittens er weer achteraan om er met de poten tegen aan te tikken.

"Eèhèhèhèd....!!!!!" 

En daar kwam Ed al aangesneld want zo vaak gil ik niet om hulp!!!
De kittens naar buiten gebonjourd en wij achter deze prachtige creatie aan....bij het bierflesje zie je pas hoe groot hij is!
Om hem naar buiten te zetten moesten we een bakje hebben met steile kanten en Ed vroeg mij om een pan maar dat duurde wel even voor ik het besef had om inderdaad een pan te pakken hahaha!! Beetje overdonderd door deze beauty!
Het is een vuursalamander van minstens 15cm lang!!

De vuursalamander is één van de grootste Europese amfibieën en heeft een onmiskenbaar kleurpatroon; een zwarte kleur met gele vlekken en strepen. De vuursalamander heeft een gedrongen bouw en de ronde staart is relatief kort. De afstekende kleuren dienen om andere dieren af te schrikken; het is een vrij giftige soort. Oudere exemplaren zijn waarschijnlijk te giftig om door andere dieren gegeten te worden. Vermoed wordt dat de salamander steeds giftiger wordt naarmate het dier ouder wordt of dat het gif steeds smeriger wordt.
De ontwikkeling van de vuursalamanders is bijzonder omdat geen eieren worden afgezet, maar deels ontwikkelde larven levend ter wereld worden gebracht. Soms komen ze zelfs volledig ontwikkeld ter wereld, wat uitzonderlijk is voor amfibieën.
De vuursalamander komt voor in grote delen van Europa en leeft voornamelijk in beboste gebieden in relatief laaggelegen streken.
De vuursalamander is in tegenstelling tot vrijwel alle andere salamanders een zeer slechte zwemmer die nooit het water betreedt, behalve om de larven af te zetten.
Het zijn uitgesproken nachtdieren en zoeken actief naar voedsel. ze kruipen over vochtige humuslaag van de bosbodems op zoek naar prooien. 's Nachts wordt voornamelijk  de reukzin gebruikt om prooien op te sporen. Overdag verstopt de salamander zich in holen of onder objecten. Alleen bij regen, vooral na een droge periode, worden de dieren ook overdag wel gezien en het zijn dan echte zichtjagers.

De dag daarop hadden we bezoek van een andere vuursalamander, zijn tekening was anders dan de vorige. 


Deze bleef gelukkig buiten op het boventerras terwijl de katten aan hun ontbijtje begonnen (en niet aan de salamander😉).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een nieuw dak

Al anderhalf jaar zitten we te wachten op DE aannemer die ons dak komt renoveren, al zeker 6 offertes verder maar letterlijk nog geen stap v...