dinsdag 20 februari 2024

de nieuwe vloer op de eerste verdieping

Tjeetje, alweer een maand geleden dat we laatste update hebben gegeven. Tja eerlijk gezegd was de vrouw ruim 3 weken van huize en ben ik (Ed) niet de grootste kompjoeterfan  Dus nu alsnog ff het verhaal van wat een man doet als de vrouw van huis is.

Al het hout zit hier vol met houtworm en ook de vloeren waar we al een paar keer door zijn gezakt. Omdat het klimaat (en dus ook het huis) erg vochtig kan zijn, wilden we betonnen vloeren met vloerverwarming. Nu is dan de vloer van de eerste etage aan de beurt.
Petra ging aldus 3 weken werken en feesten in Nederland en dat was voor mij de kans om ff hier een feestje (flinke puinhoop) te bouwen 😜!


Eerst moest de oude houten vloer eruit, meest dikke eikenhouten planken. Maar ook de balken waren grotendeels rot of vooral opgevreten door de houtworm. 
Toen de vloer eruit was heb ik eerst een vaste trap naar de kelder (deels) gegraven en gemetseld. De kelder wordt de technische ruimte voor de zonneboiler/houtcv, de elektrische installatie maar ook voor onze voorraad geweckte producten.
  

Daarna nog de draagmuren verbreden en een ijzeren balk in het midden van de overspanning. Hierop de sandwichpanelen, lekker makkelijk en nu in de kelder gelijk een mooi strak plafond. Dit wordt de vloer van onze slaapkamer. Boven op deze panelen heb ik verwarmingsslang gelegd en met betongaas en staaldraad strak vast gezet in de muren (heet dit dan niet voorgespannen beton?)

En dan nu 12 cm beton.... Dat viel ff enorm tegen, wat een gigantische klus! 
Omdat we hier ver van de begaande weg af zitten dacht ik dat een mortelwagen hier nooit zou kunnen komen en ben ik al de beton zelf gaan mixen. Gelukkig kreeg bij dit onderdeel hulp!

Met een betonhelicopter sloegen we de lucht uit het beton.


Daarna de laatste laag cement erover om alles nog strakker te krijgen.


Onderwijl ondersteunt een bos van stammen in de kelder deze vloer totdat deze genoeg is uitgehard en zichzelf kan dragen.  
Trots met het resultaat en weer een flinke stap verder kon ik Petra hier weer verwelkomen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...