maandag 4 maart 2024

Een compostbak!

Ook hier in Galicië probeert men een iets meer verantwoorde manier van leven te introduceren. Dus bij de supermarkt wordt nu gevraagd; "Necesitas una bolsa?", waarop "Si" het gebruikelijke antwoord is en onze "No, gracias" altijd wat verwarring schopt😉.
Iedere spanjaard verlaat hier de supermarkt met armen vol plastic draagtassen. 

Bij ons boven aan de straat, staat één grote afvalbak waar alles in gekieperd mag worden en die iedere maandag geleegd wordt. Beneden in Arbo kunnen we wel gescheiden inleveren en omdat we toch voor ieder wissewasje naar Arbo moeten, houden wij de boel hier gescheiden en brengen het zelf naar de aparte containers.

Nu is er vanuit de provincie een actie, "U kunt gratis een groenbak komen ophalen om zelf compost te kunnen maken!!" Superleuk gaan we doen!! 👍
Eerst is er een informatieavond! 
In een theaterzaal zitten al wat oude kale knikkebollen en wij sluiten ons bescheiden achter aan. Een vlotte jongedame komt in even vlot Galicisch op het podium zonder microfoon een speech geven. Hier en daar verstaan we een woord en na een uur krijgen we een magneetsticker voor op de koelkast en kunnen we naar huis....?? Gelukkig komen we bij de uitgang een bekende tegen en die vertelt ons dat we onszelf nu eerst op een lijst moeten laten zetten op het gemeentehuis. Nou, dat doen we dan ook maar gelijk de volgende dag.
Op 3 december 2023 melden we ons bij het juiste loket, mijn NIE (soort van Spaans belastingnummer) en andere papieren mee en jawel, we krijgen een aanvraagformulier Composteiro en we worden op een lijst gezet. 
De volgende dag was Punto Limpio open dus in ons enthousiasme zijn we er maar gelijk  naar toe gegaan voor onze compostbak🎉🎊🎈.
Maar nee, ondanks dat de aardige dame, die ons daar altijd helpt, stapels compostbakken had klaarstaan, mocht ze deze niet uitgeven... ook niet met ons aanvraagformulier. Nee, wij moesten wachten totdat wij door de gemeente gebeld werden en waarop zijzelf dan ook nog eens gebeld zou worden door de gemeente voor de reconfirmatie, die dan aan haar onze naam door zou geven waarop wij dan het  met ons aanvraagformulier kunnen rereconfirmeren en daarop de bak kunnen mee krijgen......ach tuurlijk, duidelijk...😦
Kijk 's, daar staan ze te wachten!

Begin februari, onze aanvraag was al 2 maanden geleden officieel ingediend maar nog steeds niets gehoord, terwijl er bij Punto Limpio stapels compostbakken klaar staan....? Nog maar weer ff navragen op het stadhuis. De dame had het eigenlijk te druk voor ons maar ze kon mij nog net uitleggen dat haar lijst nog niet vol was. Er was dus een intekenlijst voor 50 aanvragers en die moest eerst vol. Een kennis van ons had al een compostbak van een eerdere ronde en vertelde mij dat het bij haar zeker 4 maanden geduurd had...
 
Laatste dag van februari, mijn telefoon ging in de auto dus Petra nam op, ene Victor?? U kunt uw compostbak komen ophalen om woensdag om 11.30 uur bij Punto Limpio!! Wauw!!
Die ochtend hadden we elders nog wat andere boodschappen te doem maar klokslag 11.30 uur (we blijven Hollanders😉)stonden we keurig op tijd bij Punto Limpio voor onze bak. We moesten even wachten, toen was er nog iemand voor ons, maar ff voor 12 kregen we de felbegeerde bak toegeschoven, nog ff handtekening en we hadden hem!! 
Op de online Arbosite hadden we gezien dat iemand van de gemeente de bakken uitreikte waarna deze man met de gelukkige compostbakbezitter op de foto ging. Wij hadden gehoopt dat dit ook ons zou gebeuren en we als volledige Arboburgers erkent zouden worden maar helaas, geen gemeentelijke medewerker gezien. Echter de daarop volgende dag zagen we online dat we nét te vroeg waren geweest want de mensen ná ons stonden wel op de site!   

We kregen er een handleiding in het Galicisch bij😆

Eindelijk de compostbak in os bezit, maar wat onhandig dat er geen opening inzit voor het verwijderen van de compost, niet logisch!
Dan verzinnen we er zelf wel wat op. Met een beetje kunst- en zaagwerk hebben we het opgelost en er wat bruikbaars van gemaakt, helemaal tevreden😀

deurtje open....

deurtje dicht 👌

Uiteindelijk toch een beetje te snel geoordeeld want op internet ontdekten we dat de composteiro eenvoudig geopend kan worden door een stok uit één van de hoeken te trekken, hahaha😂Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...