maandag 4 maart 2024

Het bovenbos

Ons huis staat halverwege een heuvel met een prachtig uitzicht richting Portugal.
Als we kijken naar de andere kant, is de heuvel daar gevuld met vooral dennenbomen. Dit is de plek waar we afgelopen najaar onze paddenstoelen vonden, lengua de vacas en de cantharellen. Er lopen wat onduidelijke paadjes door en het is een veilige haven voor de wilde dieren die hier leven. Vogels genoeg, reptielen hebben we er gezien, de jabalíes (wilde zwijnen) hebben daar hun paadjes en ook hebben we de uitgang van een hol gezien waar zeer waarschijnlijk een das zich schuil houdt......!
 

Dit was zo tot ergens in januari. Er kwamen mannen in werkkleding met motorkettingzagen, tractoren met aanhangers, werkwagens met grijparmen😱!
Een week of 4 zijn ze druk bezig geweest om een heel groot gedeelte van het bos te kappen en het hout af te voeren! Alle dennenbomen werden gerooid en alleen een handjevol loofbomen bleven staan, die mogen behalve eucalyptussen niet gekapt worden.
Bij het vellen van de laatste, grootste dennenboom heb ik zelfs een traantje gelaten, ons mooie bos helemaal weg, niets meer van over...
Hier zijn ze halverwege de kaalslag....
😭

Voor de reden van de kap zijn twee versies: de eerste is dat er een soort opening moet zijn voor wanneer er bosbrand ontstaat en het vuur niet kan overslaan en de tweede versie is dat El Monte (een soort vereniging die het heeft te zeggen over de bergen) de kas gespekt moest hebben en op deze manier weer geld in het laadje zou krijgen.

Vanaf de bovenkant kijk je nu over een kale vlakte naar ons huis. De structuur van het terrein is nu zichtbaar. De weggetjes die er onzichtbaar doorheen liepen, blijken brede paden voor voertuigen te zijn. De grotere keien zijn ook zichtbaar geworden en dat is dan wel weer mooi. 


Maar we geven ons niet gewonnen!!! Waar zij bomen hebben omgezaagd, planten wij eikenboompjes waarvan we er in onze eigen tuin meer dan genoeg hebben staan. We poten walnoten en gaan er zelf weer een groene oase van proberen te maken😁 En weet je wat nou het leukste is, ze mogen alleen naaldbomen en eucalyptussen omzagen, dus dan blijven onze bomen in het vervolg staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...