zondag 27 augustus 2023

Nieuwe ramen!!!


Casa Rosa is werkelijk een prachtig huis op een ontzettend mooie locatie, maar er is geen roosje zonder doornen en dat wisten we bij dit huis vanaf het eerste ogenblik. Onder haar mooie uiterlijk is ze werkelijk volledig leeg geknaagd door de houtworm. Alle ramen vielen uit elkaar en hier en daar zakken we door de houten vloer. Het dak is nog wel vrijwel waterdicht maar ook daar willen we ook niet mee wachten...... 

Het vinden van aannemers valt niet mee en iedereen heeft het te druk. Uiteindelijk voor de ramen 3 offertes weten op te vragen en dat is maar goed ook want prijzen variëren hier enorm. Ook wij werden per offerte minder moeilijk en uiteindelijk werden we het eens bij Gomez & Gomez. 

Waar het precies aan ligt wordt hier nooit duidelijk maar op tijd komen of aan afspraken houden lukt hier nooit. Dus op dinsdag 1 augustus, 2 maanden later dan de eerste planning, kwamen de ramen eindelijk hier aan.

Het plaatsen gebeurde door 2 prima kerels, Santi uit Portugal en een jonge bink hier uit A Caniza. De muren op de derde verdieping (het roze gedeelte) moesten open gezaagd worden en de oostmuur van ons huis bleek daar maar 4 cm dik te zijn, oeps dat zou je in Nederland echt geen muur durven noemen! De zuidmuur bleek gelukkig een dubbele 'muur' van 2x4cm te zijn met een spouw ertussen en de noord- en westmuur bleken wel echte muren te zijn. Casa Rosa blijft ons verbazen :-). 

Ook de verdieping lager (tweede bouwlaag) kreeg nieuwe ramen. Dit zijn echter honderden jaren oude muren en daar houden we de nieuwe ramen op precies dezelfde plek (ook al hadden we ze het liefste iets anders geplaatst). 

Gelukkig lukte het de heren om het zaagwerk binnen 2 dagen te doen want de stofbende is enorm. Ook hier merk ik dat het fijn is om alles op schrift vast te hebben, we moeten af en toe ons best doen om de afspraken vast te houden. 

Toen de rust was wedergekeerd moesten we flink aan de gang om ons huis weer leefbaar schoon te krijgen. De afwerking, sierlijsten, komen later maar dat zal niet zo'n stofbende geven. 
Ik moest nog wel 2 raamgaten zien dicht te krijgen waar geen raam in terug komt. Vooral die oostmuur (4cm) leek mij een uitdaging. Het nauwkeurig recht op elkaar metselen van 4 cm dikke stenen heb ik echt nog niet onder de knie. Hoe die gasten dat vroeger deden is mij werkelijk een raadsel!! 
Gelukkig lag er tussen het puin nog een flink stuk muur wat het grootste deel van het raamgat zou vullen, wat bewapening aan de zijkant aangebracht en het stuk puin weer hergebruikt. Petra, een stuk geduldiger dan ik, heeft het gat verder dichtgemetseld met de 4cm steentjes. 


De oude situatie.


Het gebruiken van puin heeft nog een groot voordeel behalve dat je ook die stenen niet hoeft te kopen, hoef je nu ook minder puin af te voeren! Want behalve het kopen van bepaalde bouwmaterialen valt ook het afvoeren van puin in Spanje niet mee. Als je serieus aan het verbouwen gaat hoort dat door een aannemer te gebeuren, dus als particulier word je geacht niet meer dan een zakje puin naar de belt te brengen! Mensen dumpen dan ook meestal het puin. 

(Asbest bv mag je hier alleen laten ophalen, maar ze komen het pas ophalen vanaf 300kg. Wij hadden een stuk asbest gevonden op ons terrein maar zelfs bij de gemeente vertelden ze ons dat we daar onmogelijk vanaf konden raken, ik heb het nu ingepakt en onder een betonnen buitenvloertje gestort). 

   

Op 21 augustus werd begonnen met de afwerking, het stucen en de sierlijsten. 
Dit werd gedaan door Manuel met een nét beginnend hulpje tijdens onze eerste hittegolf hier met temperaturen tot 37 graden! 
Dit bleek meer werk dan verwacht, de jongens deden er 3 dagen over en werkten ondanks de hitte flink door. 
Maar het resultaat is geweldig, we zijn erg blij met onze nieuwe ramen!! 

Dan de rekening, bij een eerdere aankoop van ijzer bij Gomez en Gomez was de prijs ook al 
eens spontaan 50 euro verhoogd, dus we hadden alles extra goed laten noteren en driedubbel herhaald dat dit écht de uiteindelijke prijs zou zijn. "Ja natuurlijk mijnheer" ....toch bleek ook deze keer de prijs met 780euro aangepast, helaas weer niet in ons voordeel😒
 Ons oordeel, fijne en goede werkmensen maar wat een aap van een directeur 🐵
De nieuwe situatie
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...