zondag 12 november 2023

Autopech in Burgos

Garage ervaringen in Burgos
Een auto is voor mij (Ed) nooit veel meer geweest dan een vervoermiddel. Tot ik 2 jaar geleden een Peugeot Partner kocht en daar een minicampertje in bouwde. Helaas had ik erg veel technische mankementen en kosten aan deze auto voordat hij er op de Perifirique van Parijs definitief mee ophield. Nu een paar auto's verder misten we wel het gemak van de minicamper in de Partner dus maar weer zo'n Peugeot gekocht. 
Peetje haalde hem samen met Fleur uit Nederland naar Spanje. 
Na een paar weken was het voor mij weer eens tijd om naar Nederland te rijden, samen op pad. Alles liep lekker tot ter hoogte van Burgos (N-Spanje) de auto begon te stotteren en uiteindelijk afsloeg. Rollend en rollend wisten we een benzinestation te bereiken, ertegen over bleek zelfs een garage te zitten, helaas die deed niet open en nam ook zijn telefoon niet op. Ondertussen had Petra op internet uitgevonden dat het misschien vervuiling in de motor zou kunnen zijn en simpel met een middeltje op te lossen. Dit kochten we bij de vriendelijke dames van het benzinestation en tankten de auto af. 
Nog geen 20km verder begon de auto echter alweer te bokken..... Deze keer mazzel want vlakbij was een wegrestaurant waar we om hulp vroegen en die verwezen ons naar een 'garage' 400m verderop. Garage staat hier tussen aanhalingstekens omdat het meer op een vuilnisbelt/autosloperij leek dan een plek waar werkelijk gerepareerd werd, maar we hadden geen keus, 7km van de stad en een auto die geen 100m meer wilde rijden.

Ook de eerste kennismaking verliep erg stroef, de man reageerde nogal dwars en onvriendelijk. Met zijn laptop erbij bleef de oorzaak erg onduidelijk...(dit zou de komende week zo blijven maar toen hadden we nog hoop😏). Hij ging eerst maar ff de verstuivers na kijken....
Dit was laat in de ochtend op maandag.
Wij hebben een leuk hotelletje gezocht, warme douche genomen en we hadden zelfs nog een beetje een vakantiegevoel!

Dinsdag, er was achter onder de auto iets open gemaakt, dat lekte olie maar dat zou geen kwaad kunnen dus hadden ze het maar weer netjes dicht gemaakt met ty-rips 😕. 
Er was spontaan een flinke lekkage van koelvloeistof ontstaan onder de motor.....hmmmm. Nieuwe waterpomp zou dat verhelpen dus nachtje hotel erbij en ach, een dagje Burgos kan ook wel leuk zijn. 
Dus lekker de stad in, iets anders dan Rias en wat een mensen!
Burgos, een stad met veel bronzen beelden van mensen....


Prachtige geslepen stenen verwerkt in de voetpaden bij de kathedraal
Om de tijd te doden en om het aangenaam warm te hebben, besloten we het Museo de la Evolución Humana te bezoeken.
Met de bus voor 1,20 euro vanuit de voorstad Villlafria naar het centrum van Burgos.
Een heel nieuw gebouw aan de oever van Rio Arlazón met 4 verdiepingen in totaal.
Een belangrijk gedeelte van het museum is gewijd aan de opgravingen in Atapuerca, zo'n 20 km buiten Burgos. 

De grotten van de Sierra de Atapuerca bevatten een rijke verzameling fossielen van de eerste mensen in Europa. Ze dateren van bijna een miljoen jaar geleden tot aan onze jaartelling. De fossielen vormen een uitzonderlijke hoeveelheid onderzoeksmateriaal waarvan de wetenschappelijke studie onschatbare informatie oplevert over het uiterlijk en de manier van leven van deze menselijke voorouders. Het gebied getuigt van de oorsprong en evolutie van zowel de bestaande menselijke beschaving als culturen die zijn verdwenen. De evolutionaire lijn of lijnen tussen Afrikaanse voorouders en de moderne mens zijn gedocumenteerd in dit gebied.
In 1997 vond men er botten van de Homo antecessor. Antecessor betekent ‘voorganger’ in het Latijn, want het is de oudste bekende menselijke soort in West-Europa. De vondst gaat om een ongeveer tienjarig meisje dat ca 780.000 jaar geleden leefde. Het is een belangrijke vondst; daarvoor was enkel de aanwezigheid in Europa van de 3 soorten mensen: Homo sapiens, Homo neanderthalensis en Homo heidelbergensis. 
Met behulp van dit gatenpotje werd vroeger kaas gemaakt!
 

Woensdag, waterpomp vervangen maar er bleek dus ook nog een nippel te lekken waarvoor een groot deel van de motor/auto gedemonteerd moest worden om erbij te kunnen. 
De lekkage was groot maar we mochten ook verder rijden want door de hitte van de motor zou deze uitzetten en niet meer lekken aldus de monteur....  
Dus helaas, we moesten nog een dag  in Burgos doorbrengen terwijl we zo graag verder hadden gewild. Ed had het wilde plan opgevat om dan maar een andere auto te zoeken want veel vertrouwen in onze Partner was er niet meer.
Andere auto kopen was een spontane en eigenlijk ook wel leuke zijstap die we dan ook probeerden. Er zijn in Burgos zelf enorm veel garages en autohandelaren. Dus we hebben er best een aantal van bezocht maar een occasion onder de 10.000euro konden we niet vinden. Ook via Wallapop, de lokale marktplaats, kwamen we niet verder. Hoewel onze Spaanse taal die dag een behoorlijke boost kreeg concentreerden we ons maar weer op repareren.  

Helaas bleek ook die avond de auto nog niet gerepareerd en hebben we het hotel maar weer gebeld om te vragen of er nog een kamer vrij was. Ja hoor, we kregen bij binnenkomst direct de kaart van onze vertrouwde kamer in de handen gedrukt😊.
Donderdagochtend weer een ontbijtje in de bar bij het hotel. De niet zo spontane barman wist zich al met een trotse toon te herinneren wat we wilden eten en drinken en hij oogde al wat vriendelijker.
Vandaag zou de wagen dan ook echt klaar zijn...helaas bij aankomst stond hij daar nog gedemonteerd op de brug, tja de man had het dan ook heel erg druk...?? 
Tevens waren er wederom weer nieuwe problemen ontstaan, er moest onder andere een nieuw filter komen.....
Oké, spullen in de auto, de monteur was er niet dus veel wijzer werden we niet in de garage. 
Dan een kwartiertje lopen naar het tankstation en wie kwamen we even later daar tegen..? Precies...de monteur! Was schijnbaar ff toe aan een extra break want het was nog geen lunch of siesta tijd. Hij kwam zelfs naar ons toe met een foto van waar hij mee bezig zou zijn met onze auto. Hij moest een bepaald slangetje vinden voor de koelvloeistof en dan zou dat euvel zijn verholpen. Alleen had hij gezien dat de startmotor niet meer oké was en daar kon hij nu zó bij.....een kleine klus die anders veel werk zou omvatten....ach doe maar dan gaan we aan het eind van de dag wel rijden.
En wat gaan wij dan doen? De kathedraal van Burgos hadden we over geslagen de eerste dag dus die was nu aan de beurt.
Weer met de bus naar het centrum, want 7km lopen ging ons wel iets te ver!
Twee kaartjes á 10euro voor de entree van het historische bouwwerk....
Wat een pracht en praal daar in die kathedraal....het blinkt je tegemoet! Veel beeldhouwwerken, houtsnijwerken, schilderijen.....je kunt het zo gek niet bedenken of de vaardigheid was ergens te vinden in het gebouw!!! De architect en de interieurstylist hadden kosten nog moeite gespaard om al die gekkigheid te bedenken, ze hadden zich helemaal uit geleefd...tot in de puntjes!!!! Een enorme rijkdom terwijl de gewone man geen rooie cent had....vreselijk dus!!
Ook moesten we alweer opnieuw inchecken bij ons bekende hotel, gelukkig was een kort telefoontje al meer dan voldoende en kenden ze al onze gegevens al uit hun hoofd...😉
De twee torens van de kathedraal van Burgos. 
Er stonden nogal wat sarcofagen, tientallen....

De mond van de kop in het midden stond open en daar lagen muntstukken in....

 
Een plafond met een tientallen kleine engeltjes, zo zoetjes....
Een deurpost van één van de kapellen.

Een detail van een immens wandkleed...wat een vakmansschap!!!

Vrijdag, de onzekerheid vreet aan ons, we zijn nu al de hele week overgeleverd aan de kuren van de monteur. Zou het vandaag eindelijk lukken om weg te komen? Garages zijn dicht op zaterdag hier in Spanje en dit weekend ook nog in dit koude Burgos te moeten blijven zouden we niet trekken. Ook hadden we geen enkel idee hoeveel de rekening zou worden, we stonden werkelijk met de rug tegen de muur, wat is wijsheid, wie kan ons hier nog redden!
Maar bij de garage aangekomen stond de auto buiten!! Klaar!!??👀
Ik (Ed) heb eerst ff een flink proefrondje gemaakt, de temperatuur liep snel op tot 90 graden.... dus dat gemeld aan de monteur maar die verzekerde dat dit heel normaal was....Dat was ook het liefste wat we wilden horen, we wilden eindelijk weg!!
Nu de rekening...... dat had ook nog aardig wat voeten in de aarde want zoals de garage was, was ook het kantoortje, een enorme bende van onder tot boven. Maar uiteindelijk kwam de eindrekening eruit rollen... 1170 euro!! Pfff we moeten weg.....betalen en verder....
Het was erg fijn om weer samen over het asfalt te zoeven, temperatuur bleef bij 90 hangen, het regende en bij een pitstop zagen we dat een riviertje wat onder de auto doorliep er gekleurd onder uit kwam.... tja dat was van latere zorg, nu proberen om naar Hengelo te komen... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...