donderdag 9 november 2023

wat een water! (1)

Regen in Rias......
Dat het hier enorm kon plenzen hadden we eerder al gemerkt, echt hele lange droge perioden komen hier (nog) niet voor (ook in de zomer niet)....14 dagen zonder regen is extreem. 
Het fijne van deze buien is dat ze meestal kort duren en dan ook nog 's nachts actief zijn.
Dat geeft natuurlijk een geweldig fijne groene omgeving 😉 
Nu, sinds half oktober, zijn we echter in een ander soort weer terecht gekomen! 
De regen hoost en stort uit de lucht vandaan, enorme hoeveelheden én iedere dag. 
Pauzes tussen de regenbuien zijn er bijna niet en wij zijn dan ook erg blij dat we genoeg binnenklussen hebben🔨
De grond is doorweekt, langs de weg komen waterfonteintjes uit de wanden en we hebben nu een heuse beek die gewoon direct bij ons huis uit de grond komt en ook op droge uren onverminderd doorstroomd. 
Ik probeer nog bij mensen te ontfutselen dat dit vast wel heel extreem is, ook voor hun, maar helaas, krijg ik dan van een ieder te horen dat deze regenval heel normaal is in deze tijd van het jaar!! 
Stenen en bagger spoelen over de weg en een bulldozer schuift het weer schoon. 
Grote bomen verliezen hun grip in  de grond en vallen over de weg en buren staan gelijk met een motorkettingzaag de weg weer vrij te maken.
De weg bij de ingang van Rias 1

 


Gelukkig hebben we op de bovenverdieping waar we wonen (nog geen lekkage die er nog niet was). Ook de verdieping eronder blijft mooi droog. 
Maar......alle andere vertrekken inclusief het appartement en het schuurtje...tja dat is een ander verhaal!!!
Het materiaal in de kelder heeft natte voeten.....

De vloer in de schuur is
een zwembadje...

Het dak van het appartement is goed geplaatst en afgedicht maar hoe komen die muren en de vloer dan toch zo nat ??😦Het plateautje onder de (nog te monteren) metalen trap is waterdicht gebouwd.....misschien een leuke plek voor een vissenvijvertje !?

Vanaf het boventerras stroomt het water over het pad naar beneden waarin het hele grote gaten veroorzaakt. De katten vinden het overigens een geweldige speelplek 😄😸Vanuit het bosje komt onze beek bovengronds. Het stroomt via de vijver naar de terrassen eronder, maakt daar een wadi en het water verdwijnt bij de kiwi (twee terrassen lager) weer in de grond.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...