woensdag 1 november 2023

De parasolzwam

En toen, half oktober, was het in één keer gedaan met het mooie weer..... 
Hiervoor regende het ook wel eens maar nu stortte het water letterlijk uit de hemel☔☔☔
Enorme hoeveelheden en.....ohwee als je net buiten was want dan was je tot de laatste vezel doorweekt!💦💦💦

Maar met de regen is ook de paddenstoelen tijd aan gebroken. 
En we hebben al wat prachtige soorten gezien maar nu zijn ook de meer eetbare soorten boven de grond gekomen, waaronder de koningin van de paddenstoelen: 

de grote parasolzwam!

Gewoon direct naast ons huis, op ons campingveldje. Voor een pan vol hoef je maar één grote paddenstoel te plukken en ze smaken super lekker!!

 

De grote parasolzwam is de paddenstoel met de grootste hoed. De doorsnede van de hoed ligt regulier tussen de 15 en 25 cm, echter hoeden tot 35 cm zijn geen uitzondering. Daarnaast is het een paddenstoel die jaren achter elkaar op dezelfde plaatsen voorkomt, als je hem dus een keer hebt gevonden dan vind je hem daar vaker. 
De grote parasolzwam komt veel voor in bermen en onbemeste wilde graslanden. Ze staan zelden alleen, vaak staan ze met 10 tot 20 stuks bij elkaar. De jonge exemplaren hebben een bijzondere vorm, ze lijken op trommelstokken. 
Grote parasolzwam groeit van juni tot november. 
De paddenstoelen zijn erg herkenbaar vanwege hun grootte en standplaats. Een ander typisch kenmerk is de losse ring rond de steel en een zigzag streep op de steel. 

Volgens de buurvrouw moet de hoed nog niet helemaal open zijn wanneer je hem plukt en het ringetje om de steel moet je kunnen verschuiven, dan is 'ie perfect😋
Een beetje knoflook, gesneden peterselie mengen met olijfolie en daar stukjes rauwe zwam in wentelen....schijnt erg lekker te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...