woensdag 20 december 2023

de trapslang

 'PÉHÉHÉÉÉT......'
Als Ed zo hard schreeuwt, dan is er wel iets aan de hand.....!!!
Gisteren in de namiddag kwam de kreet bij de kelderdeur vandaan, dus ik zette het op een sprintje.........een slang...oooh,een slang wil onze kelder in kringelen!!!
Zijn tongetje haastig heen en weer....
Snel de mobiel halen voor de foto's, daarna het avispa-netje voor  het vangen.....
Het was een prachtig beest, dunnetjes maar niet minder indrukwekkend....de eerste die we hier zijn tegen gekomen, zo dicht bij het huis!!!
Het is een trapslang en dat kun je bij de jonge dieren heel goed zien want over de hele lengte van zijn lijf lijkt een ladder te lopen.
Op weg naar binnen....
De trapslang (culebra de escalera) is een niet-giftige uit de familie gladde slangen. De slang dankt de naam aan het patroon van de jonge dieren dat aan een ladder doet denken.
De tekening bestaat uit een dubbele streep aan weerszijden van de rug hebben met regelmatige verbindingsstrepen. Naarmate de slang ouder wordt vervagen deze dwarsstrepen maar de lengtestrepen op de rug blijven. De basiskleur is meestal bruingrijs tot crèmewit en de strepen meestal zwart, soms donkerbruin.
De trapslang wordt maximaal 160 centimeter lang maar voor de meeste slangen blijft dit beperkt tot ongeveer 120 cm.
Het voedsel bestaat uit kleine knaagdieren, grotere insecten en kleine vogels, de slang klimt in bomen om nesten leeg te roven. Grotere prooien worden gewurgd. De leefomgeving bestaat uit zonnige en droge plekken met veel vegetatie, maar niet in het dichte bos maar aan de bosranden. De slang kent een winterslaap maar die is korter dan de meeste andere dieren die noordelijker leven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het appartement (3) de binnenkant

Ik (Ed) doe meestal het grove werk en Petra houdt zich daarna bezig met de afwerking. Eigenlijk werken we daarom maar weinig echt samen. Maa...